🚚 Livrare din stoc in 24-48H ⭐ Peste 249 lei ai TRANSPORT GRATUIT!

Cosul tau

Are copilul meu nevoie de o jucărie inteligentă STEM? De ce și ce este STEM?

Fiecare copil se naște geniu. (Albert Einstein)

Voi mai țineți minte?
.
Telefoanele acelea mobile, cât o cărămidă, cu antenă? Trebuia să ai un buzunar destul de încăpător pentru ele!
Mai țineți minte? Casetele audio cu banda pe care o derulam ca să ascultăm melodia care ne plăcea cel mai mult?
.
Eu încă mai țin minte tot. Mai țin minte trabantul lui tataie, apoi prima lui Skodă cu care ne ducea în vacanță la mare.
Țin minte că tehnologia era pentru noi un fel de film SF atunci când eram noi mici.
.
Însă cum este acum versus atunci? Cât acces au copiii noștri la tehnologie și cât de bun este sau nu este accesul acesta? Când ne gandim că ai noștri copiii s-au născut direct într-o eră a tehnologiei în floare, conectați la WIFI, făcându-și selfie-uri cu aparate foto și video direct concepute pentru ei, roboți care le vorbesc, aspiratoare care aspiră singure, boxe care le pun muzica preferată, ne vine să spunem un mare wow, dacă ar fi să comparăm cu anii în care noi, părinții lor, eram copii la rândul nostru. 
.
Și ajungem în punctul acesta, dragi părinți în care, desigur, vrem ca cei mici să cunoască lumea asta a tehnologiei care evoluează din ce în ce mai rapid și mai mult, însă cum facem să ne asigurăm că accesul la această lume este sănătos pentru copiii noștri?
.
Haideți să vă spun cum. 

Există niște jucării, recent aduse și cunoscute și în România care se numesc jucării STEM, sunt inteligente, educative și necesare în viața oricărui copilaș, dar vreau să vă povestesc puțin despre ele, despre ce sunt și ce nu sunt, ca să vă convingeți voi înșivă de beneficiile lor.

 

 

În continuare, ce este o jucărie STEM?
.
STEM vine de la acronimul ȘTIINȚĂ, TEHNOLOGIE, INGINERIE și MATEMATICĂ. Sunt practic niște jucării create în acest sens, pentru ca toți copiii, în vremuri profund digitalizate, să aiba un acces sănătos și educativ la tehnologie.
.
STEM înseamnă să îi oferi copilului tău accesul la mecanisme ingenioase, construcții inovative și lumi de poveste
Cum?
Simplu!
.
Există multe feluri de jucării STEM și anume: jocuri magnetice, jocuri de construcție, jocuri de logică, jocuri-experiment din domeniile fizicii, geometriei, matematicii. 
.
Ce NU este o jucărie STEM?
.
O jucarie STEM nu încurajează accesul la telefoane și la tablete. Nu este orientată spre o astfel de tehnologie, ci, din contră, ea este orientată spre folosirea tehnologiei într-un mod proactiv și educativ, sănătos și benefic pe termen lung.
.
Pedagogia STEM îi încurajează pe cei mici să înțeleagă prin joc și joacă niște concepte abstracte. Mai exact: cum se construiește un cub? Cum funcționează un motor? Cum se programează un robot? Și toate acestea doar prin JOACĂ, printr-o abordare liberă, creativă și frumoasă pentru copii.
.
STEM încurajează la participare activă din partea copiilor noștri, ei nu devin stâlpi în fața unor gadget-uri precum sunt televizoarele și tabletele. 
.
Pe ce pun accentul jucariile STEM în cazul unui copilaș aflat la o vârstă fragedă?
.
Trebuie să știți că majoritatea jucăriilor STEM sunt recomandate începând de la vârsta de 3 ani, 4 ani, 5 ani și tot urcăm până la 8-10 ani și desigur, ele continuă să fie interactive și iubite și de copilași mai mari.
.
O jucărie STEM va pune accentul pe:
.
- Gândire critică
Oricărui copil îi place să cerceteze, să exploreze, să descopere, să caute și să găsească, să se simtă curios, iar asta îl atrage enorm!
- Abilitatea de a rezolva o problemă
Copiii încep să descopere că există forme geometrice și spațiale, că acestea se formează și se asamblează într-un anumit fel 
- Pasiune pentru știință, tehnologie, fizică și matematică
Vă spun drept că eu nu aș fi crezut că un copil poate fi învățat de la o vârstă fragedă despre aceste noțiuni. Și mai ales nu aș fi crezut că acest lucru este posibil prin joacă. 
Astfel, aș vrea să vă mai rămână în minte că…
.

1. Jucariile STEM pot fi cel mai bun și cel mai prietenos învățător pentru copiii noștri încă de la o vârstă fragedă. Un învățător care să îi învețe despre știință, matematică și fizică!

Dacă stăm să ne gândim, mai ales aceia dintre noi care nu suntem deloc orientate spre un domeniu real, la ce vă opriți? Vă spun drept că eu mă opresc la profesorii pe care i-am avut, la materiile pe care nu le-am înțeles și de care parcă mi-a fost frică mereu și m-am ferit de ele. Însă dacă aș fi avut la îndemână o manieră prietenoasă prin care să mă apropii de ele, să le înțeleg, să le descopăr, eu cred că lucrurile ar fi stat altfel.
.
Jucăriile STEM fac asta pentru copiii noștri. Le deschid drumul spre o matematică și știința distractive. Ei vor vedea cum se formează un triunghi, un trapez, un cub, un hexagon, un romb. Prin joacă, dragi părinți! Copilul învață toate aceste noțiuni făcându-le doar prin joacă.
.

2. Prin jucăriile STEM, copiii sunt ajutați să aibă o gândire critică, logică, să analizeze soluții și rezolvări ale problemelor!

Iar învățarea devine astfel… minunată. Ei vor vedea cum se atrag și se resping piesele magnetice, cum se învârt și se rotesc, cum se suprapun și cum poate construi cu ajutorul lor o mulțime de forme și construcții. Doar din acestea ies adevăratele povești, să știți!
.

3. Jucăriile STEM înseamnă inovație și creativitate garantată în viața oricărui copil!

De exemplu, cu ajutorul cuburilor magnetice Geomag cei mai mici (1 an+) vor descoperi cum se atrag magneții, putând astfel să construiască turnuri, castele, nave spațiale, forme geometrice, case, punți, drumuri și orice își doresc! Vor putea să atașeze cuburile în orice formă doresc și vor observa că ele nu cad, ci că stau exact așa cum sunt puse!
Începând cu vârsta de 3 ani, jocurile devin și mai attractive pentru cei mici, pentru că au mai multe posibilități de explorare. Astfel, apar în scenă jocurile de construcție Geomag compuse din bețișoare magnetice și bile din oțel cu care cei mici construiesc, visează și învață. Prin intermediul lor, copii vor putea să reproducă diferite construcții reale!
STEM nu este doar pentru copii mici, ci se dezvoltă din ce în ce mai frumos și este ofertant și pentru copiii mai mari. Astfel, de la vârsta de 5 ani, apoi 7 ani, copiii continuă să învețe alături de STEM prin joacă. Vor înțelege principiile geometriei în spațiu, vor învăța în joacă despre programare și despre proiectare, vor exploata forțele mecanice și magnetice, simțindu-se mici ingineri cu drept de cuvânt!
.

4. Jocurile STEM sunt importante în viața copiilor noștri, pentru că îi învață să coopereze și să lucreze în echipă.

Da! Exact! Într-adevăr, jocurile STEM sunt jucării prin care cei mici se pot juca singuri, însă întotdeauna joaca este mult mai frumoasă și interactivă alături de mami și tati, nu-i așa?
.
Pentru că adultul îi poate explica modul de funcționare, iar cel mic va începe să își aștepte rândul, să asculte, să fie atent, să se concentreze, să comunice, să planifice, să își imagineze o strategie, să înțeleagă modurile de funcționare ale tehnologiei. 
.

5. Jocurile STEM sunt o alegere bună pentru orice copilaș, pentru că ele chiar sunt deschizătoare de drumuri… către viitor!

Nu știm ce se vor face copiii noștri. Poate vor fi medici. Poate ingineri. Poate oameni de știință. Sau poate vor fi pictori, cântăreți, scriitori! Ei vor alege ce simt ei și unde se regăsesc cel mai mult!
.
Dar mai cred că datoria noastră de părinți este să îi expunem de la vârste cât mai fragede la acest mediu “matematic” prin joacă. Pentru că ei vor prinde altfel drag de domeniul științelor reale daca le vor iubi de mici, fără a simți mai târziu presiunea unei materii de la școală pe care nu o înțeleg deloc sau frica de niște probleme fără rezolvare.
.
Chiar sunt convinsă că dacă le vom introduce aceste jucarii inteligente într-o maniera naturală și îi vom lăsa pe ei să le exploreze, să le descopere treptat, copiii noștri vor avea multe șanse să îndrăgească în viitor o materie precum geometria sau fizica. Sau pur și simplu se vor întâlni cu situații din viața reală unde vor ști cum să acționeze datorită gândirii logice și concentrării pe care le-a dezvoltat datorită jocurilor inteligente STEM
.
Eu sper tare că v-am convins cât de importante și benefice sunt aceste jucarii pentru micuții din viața noastră și dacă este așa, că invit cu drag să aruncați o privire și peste colecția noastră STEM, pentru toate vârstele, pe care o găsiți aici, pe Planeta Copiilor Fericiti- Kosmos Kids!
Credit foto: freepik.com