🚚 Livrare din stoc in 24-48H ⭐ Peste 249 lei ai TRANSPORT GRATUIT!

Cosul tau

5 motive pentru a oferi copilului tău o jucărie de pluș

Au fost mult timp jucăriile noastre preferate. Mama mea, mama mamei mele și zeci de generații ne-am jucat cu ele. Pentru unii copilași, au înlocuit brațe de părinți. Pentru alții, au fost prieteni de nădejede. Iar pentru cei mai mulți au fost alintare la somn, la creșă în lipsa mamei sau în momentele când se simțeau singuri.

Nu cred că există copil pe pământ să nu le fi iubit. Ele sunt îndrăgitele jucării de pluș. Eu am avut, îmi amintesc, o maimuțică de pluș albă, cu o coadă luuungă. Era viața mea! Mi-a fost prietenă ani la rând și îmi era dragă tare. Vă dați seama, dacă și acum mi-o amintesc. Soțul meu îmi povestea că avea un ursuleț de pluș Toto, că odată mama lui l-a certat tare și el s-a ascuns în fundul curții și era hotărât să nu se arate, însă nu îl luase pe Toto cu el. Atunci și-a dat seama că trebuie să se întoarcă acasă și să iasă din ascunzătoare. 😊

 

Animaluțele de pluș pe care copilul din noi le-a iubit cu toată inima, pentru că unele erau moi, confortabile, blănoase, pufoase, ne aduceau alinare și simțeam și noi că avem grijă de cineva. Noi eram mici, dar ne simțeam mari purtându-le de grijă.

De aceea, sper, dragă părinte, ca și tu să îi păstrezi în viața copilașului tău aceste jucării, jucăriile de pluș. Chiar dacă la un moment dat vei simti că trebuie să le dai, să le donezi, că ți-au acaparat casa, că sunt prin toate cutiile și colțurile camerei, păstreaza unul. Unul pentru fetița ta, unul pentru băiețelul tău, care să îi rămână drag și peste ani și ani și ani.

 

De ce te încurajez să faci asta? Ei bine, iată 5 motive pentru care este benefic ca micuțul tău să aibă o jucărie de pluș:

1. Jucăriile de pluș ajută enorm încă din primii ani de viață, creând un mediu familiar și confortabil. Sunt jucării care le oferă celor foarte mici posibilitatea de a cunoaște texturi doar atingându-le. Tototdată, le garantează confortul și căldura de care ei au nevoie și pe care îl simt de cele mai multe ori în brațele și la pieptul mamei. O jucărie de pluș în cazul unui bebeluș îi aduce acestuia alinare, îi creează un mediu familiar, asemănător celui de acasă. Mai mult decât atât, proaspăta mamă este încurajată să strângă tare în brațe jucăria de pluș, ca mirosul ei să se impregneze în aceasta și ulterior să i-o ofere bebelușului. Da! Senzația de siguranță a omulețului va fi garantată.

 

2. Jucăriile de pluș sunt primele jucării care îl vor ajuta pe copilașul tău să își dezvolte abilitățile de comunicare, limbajul mai exact. Cum așa? Simplu! Jocul de rol este printre cele mai puternice jocuri prin care copilașul tău, chiar dacă încă nu și-a dezvoltat limbajul complet va putea învăța primele sunete, onomatopee, foarte importante întru articularea cuvintelor și formarea de scurte propoziții mai târziu. De exemplu, poți folosi animaluțe de pluș și să îi prezinți cum face fiecare (vaca face muu!, oaia face bee!, porcul face guiț!, ursulețul face mooor! etc). Pentru orice copilaș, fie el și la o vârstă fragedă (vorbim de vârsta de 1 an), interacțiunea cu un animăluț de pluș vorbitor este foarte atractivă, iar copilașul se simte în siguranță să se poata implica și să îi răspundă animăluțului la diverse întrebări și situații, așa cum poate el și cum înțelege el. Atenție! Nu puneți presiune pe cei mici și nici nu forțați limbajul, amintiți-vă că acesta trebuie să vină natural. Este de ajuns doar să vorbiți în numele unui animăluț de pluș și lucrurile se vor lega de la sine.

3. Jucăriile de pluș creează un mediu sigur și protectiv. Încă de la vârste mici, copiii vor asocia jucăria de pluș cu spațiul în care au crescut, cu pătuțul lor, cu căminul lor, adăpostul lor de siguranță emoțională. Animăluțul de pluș ține de multe ori locul brațelor mamei și conferă alintare și aducerea aminte de un loc sigur, de încredere pentru cel mic. Oriunde s-ar afla acesta (de exemplu începerea creșei, a grădiniței, părăsirea casei părintești pentru o scurtă perioadă de timp, internări în spital sau vizite în locuri necunoscute), atâta timp cât îl va avea în preajmă pe animăluțul care îi amintește de acasă, îl va feri într-o mare măsură pe copilaș de anxietatea de separare, precum și de teama de necunoscut.

 

4. Jucăriile de pluș sunt puntea care duce către explorarea emoțiilor. Copilașii vor începe să doarmă cu ele, să le îngrijească, poate să le spele, să le schimbe scutecul, să le dea mâncare, să le puna la nani, să le ducă la doctor, să le plimbe în parc. Un intreg joc drag de copilarie prin care copilul învață însă să își dezvolte latura emoțională. Începe să fie empatic, să își exprime afecțiunea față de acestea, grija, fericirea și chiar și o primă formă de iubire. Toți dintre noi ne-am iubit primul animaluț de pluș care era cu noi peste tot, nu-i așa?

5. Jucăriile de pluș nu se demodează niciodată. Poate acesta ar fi un motiv banal, însă gândiți-vă că noi, în trecut aveam animăluțe de pluș cârpite de bunicile noastre care rezistau generație după generație. Iar dacă un animăluț de pluș nu mai este atât de dorit de copilașul care a început să crească și să manifeste interes pentru alte jucării și jocuri, el poate rămâne o amintire dragă în cadrul familiei în cutia de suveniruri a celui mic, poate fi dăruit mai târziu unui frățior sau, desigur donat unui copilaș care și-ar dori și el tare mult o jucărie de pluș care să îi aducă un mic confort.

 

Jucăriile de pluș rămân printre cele mai simpatice și dragi jucării. Blănoase, moi, pufoase, ne amintesc de cățeluși adevărați, de pisoi leneși și grăsuți, de purceluși amuzanți, de ursuleți care ne-au făcut copilăria mai frumoasă, păstrând-o pură, așa cum este ea.

Într-o lume care începe să fugă spre tehnologie și digitalizare, avem noroc, vă spun sincer, că jucăriile de pluș încă rămân printre preferatele copiilor noștri și ar fi păcat să le luăm partea aceasta dulce a copilăriei.

 

Pentru fiecare ursuleț de pluș care a fost dăruit și care va fi,
A existat mereu și va exista câte un copil fericit!